PROJECTES QUE DONEN VALOR AFEGIT
Treballem l’atenció plena per ser i estar presents a allò que succeeix a cada moment de la vida, viure l’ara i l’aquí amb una mirada atenta, oberta i bondadosa. , tot acceptant el que la vida ens brinda. Amb la pràctica convidem la ment al present a través de la respiració, que és l’àncora que ens retorna a l’aquí i a l’ara. Els beneficis d’aquesta pràctica són: la millora de l’atenció, la concentració, la relaxació, la calma mental, l’autoconeixement, la gestió emocional, el benestar, la relació amb els altres i els resultats acadèmics. Des de P3 fins a 4t d’ESO, passant pel professorat, portem a terme activitats diàries d’atenció plena.

Formem part del projecte Labdoo, com Escola Hub. Un projecte sense ànim de lucre que té com a objectiu proporcionar ordinadors portàtils a les escoles
en aquelles parts del món que més ho necessiten, permetent així que puguin accedir a fonts d’educació de millor qualitat. Un dels lemes de Labdoo és que “quan es tracta de fer un món més sostenible, tothom pot ajudar, tant grans com petits”.
Es tracta d’un projecte humanitari que contribueix a la sostenibilitat del món globalment i pretén que els estudiants s’involucrin en petites mini-missions humanitàries que els permetin explorar valors com la solidaritat, la sostenibilitat i la ciutadania global. Concretament ens referim a recollir ordinadors en desús, de les famílies del centre, sanejar-los i fer-los arribar a les escoles amb necessitat a través de tot un mecanisme pautat i organitzat per labdoo.org (www.labdoo.org) basat en el cooperativisme.

L’aprenentatge de les llengües estrangeres és essencial en una societat que camina ràpidament cap el plurilingüisme i per tant cal continuar potenciant l’aprenentatge de les diferents llengües estrangeres (anglès, francès). L’objectiu és que els nostres alumnes estiguin preparats per afrontar tots els reptes que d’una societat canviant i que es puguin moure arreu del món sense entrebancs.

L’escola a través de l’AFA ofereix la possibilitat de preparar els alumnes per presentar-se a examen i obtenir un certificat de nivell d’anglès d’aquesta universitat o l’equivalent al Certificat del Marc Comú Europeu de referència.

L’escola participa en el Programa d’Auxiliar de Conversa. S’assigna un estudiant de parla anglesa amb l’objectiu de millorar el nivell de parla anglesa des de P3 a 4t d’ESO. L’auxiliar ajuda a preparar material AICLE, treballa amb grups reduïts de conversa i participa en la vida quotidiana de l’escola utilitzant sempre la llengua anglesa com a vehicle de comunicació.

Treballar per espais d’aprenentatge significa ambientar un espai amb una intencionalitat educativa i un tipus de material concret. A cada espai s’ ofereixen diferents possibilitats i estímuls per a desenvolupar les capacitats creatives, cooperatives, cognitives, motrius i comunicatives dels infants.

L’espai amb famílies permet compartir experiències entre la família i l’escola. S’obren les portes de l’aula a les famílies per portar a terme activitats conjuntes com explicar contes, fer jocs de taula, tallers de cuina, explicar un ofici…

Proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo. Actualment els alumnes realitzen tasques de voluntariat a la Fundació L’Espiga, el Rebost Solidari i la Fundació Labdoo. org.

És un treball que oferim a primària i que pretén fomentar les intel·ligències múltiples i potenciar les capacitats de cadascú. L’organització dels espais ens permet dissenyar i organitzar entorns d’aprenentatge que recullen els aspectes bàsics de les àrees del currículum, tot incidint en el desenvolupament de les capacitats i competències bàsiques. Per a fer-ho oferirem matèries de lliure elecció dels diferents àmbits: tecnològic, matemàtic, lingüístic, artístic …
Els alumnes s’organitzaran en grups segons la matèria triada. El repte és respondre a una diversitat més gran, en facilitar el treball dels grups heterogenis on han de conviure tots els alumnes d’un mateix cicle i fer que aquesta diversitat representi un estímul per a tot l’alumnat. En el disseny dels espais es té en compte la teoria de les intel·ligències múltiples descrita per Gadner, que exposa que cada persona té algunes intel·ligències dominants a través de les quals som capaços d’entendre el món i interactuar-hi.

Són programes en que participen alumnes de primària i secundària impulsats per l’Ajuntament de Vilafranca o altres entitats que tenen com a finalitat treballar el foment de la cultura emprenedora per desenvolupar els valors, hàbits i capacitats claus vinculades a l’emprenedoria. Els projectes pel model cooperatiu com a filosofia empresarial.

L’Itinerari psicopedagògic té com a objectiu principal acompanyar el creixement personal dels alumnes adaptant-nos a les capacitats i possibilitats de cadascú. Aquesta proposta pren forma a partir d’un seguit d’actuacions seqüenciades en les diferents etapes educatives al llarg de la vida escolar tenint present el procés evolutiu i maduratiu.
En aquest itinerari podreu trobar actuacions vinculades a:
- La detecció precoç, sobretot en l’etapa d’educació infantil i primers cursos de primària, on és molt important detectar allò que pot dificultar el procés d’ensenyament–aprenentatge de l’alumnat.
- El coneixement de les capacitats cognitives i acadèmiques mitjançant proves, algunes d’elles externes que el Departament d’Ensenyament realitza a nivell de Catalunya, com les competències bàsiques a 6è de primària i 4t d’ESO i altres d’internes seleccionades pels psicopedagogs.
- Les tècniques d’estudi i cohesió de grup en els primers cursos de l’ESO per tal de vetllar pel canvi d’etapa, sobretot a nivell organitzatiu de l’alumnat.
- L’orientació professional dels nostres alumnes per tal de seleccionar els estudis postobligatoris (batxillerat, cicles formatius i accés a la universitat) més adients per a cada perfil.

Som escola Verda des de l’any 2006. Com a escola verda volem innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que tinguin la finalitat d’afrontar, des de l’educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat. Treballem la sostenibilitat com un valor transversal, donant una visió ambiental global, plantejant-nos objectius relacionats amb l’eix de les competències del segle XXI del Projecte Educatiu Vedruna. Els nostres projectes són:
- Projecte Apilo: L’escola participa en el ‘Concurs Apilo XII’. Comptem amb un contenidor especial per a recollir piles i bateries d’aparells electrònics per tal que tothom que ho desitgi pugui fer-ne ús i posar el seu gra de sorra en la preservació del medi ambient.
- Recollida selectiva de taps de plàstic: La recollida selectiva de taps de plàstic neix a partir de la nova normativa europea dels recipients de plàstic i tota mena d’envàs que contingui un tap. Això ens ha permès com a escola a iniciar una recollida concreta, només de taps de plàstics per tal d’autocrear-nos diferents mobiliaris escolars, amb l’ajuda externa d’una empresa. Consisteix, a recollir tota classe de taps de plàstic i a partir de la recollida fer la premsa del plàstic per tal de fabricar de manera ecològica un mobiliari per l’escola. Amb aquesta campanya ajudem a mantenir el nostre planeta més net i donem una segona vida a materials de plàstic per fer-ne un ús a la nostra escola.
- Recollida selectiva d’oli: La recollida selectiva de l’oli va a càrrec d’una associació sense ànim de lucre que gràcies a la reinserció laboral ajuda a les persones amb síndrome de Down a donar una oportunitat de treball. La recollida a l’escola consisteix a emmagatzemar en ampolles d’aigua tots els olis precuinats de les diferents llars de l’escola i d’aquesta manera poder-ne donar una segona utilitat, fent dièsel i un reciclatge exclusiu del plàstic. Amb aquesta segona oportunitat ajudem a mantenir el planeta més sostenible i, sobretot ajudem a l’associació Vidia a finançar a totes les persones que hi treballen.

Experimentem i descobrim des dels més petits fins als més grans, per tal de fomentar l’aprenentatge vivencial i manipulatiu. A través de l’experimentació introduïm els nostres alumnes en el mètode científic, aprenent a fer-se preguntes, fent hipòtesi, raonamets.

Utilitzem el cos i el moviment per educar en el desenvolupament integral de la persona. Treballem de manera saludable per oferir als nostres alumnes múltiples activitats motores i fer-los conscients que el cos necessita moviment a través del joc, l’activitat, l’esport… per tenir una vida plena i sana.
A més a més de l’escola, també utilitzem espais exteriors com la Pista del Casal i la Zona Esportiva de Vilafranca.

L’objectiu del programa Salut i Escola (PSiE) és millorar la salut dels adolescents mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció de les situacions de risc i d’atenció precoç per als problemes relacionats amb la salut mental, la salut afectiva i sexual, el consum de drogues, alcohol i tabac, en col·laboració amb els centres educatius i els serveis de salut comunitària presents en el territori. Els eixos fonamentals d’actuació del PSiE són la salut mental; la salut afectiva i sexual; la violència i els maltractaments segons gènere, els hàbits de salut (consum de tabac i altres drogues, altres addiccions, exercici físic, dieta, etc) i els trastorns de la conducta alimentària.

Iniciem amb molta il·lusió aquest projecte d’innovació que ha de generar nous reptes metodològics i tecnològics que afavoreixin un aprenentatge més transversal. Un dels seus objectius és posar èmfasi en la participació de les nenes, per augmentar les vocacions tecnològiques, en enginyeria i matemàtiques.

La xarxa ULAE (Usos Lingüístics en l’Àmbit Educatiu) és un espai on compartim metodologies, estratègies i bones pràctiques per millorar la gestió de la diversitat lingüística al centre educatiu i incentivar l’aprenentatge i l’ús del català a l’escola com un valor d’enriquiment compartit.

Les escoles Vedruna de Catalunya i l’Hospital Sant Joan de Déu participen en un projecte conjunt de detecció de possibles trastorns d’aprenentatge en edats primerenques, per tal de poder intervenir el més aviat possible en l’alumnat i evitar així dificultats en l’adquisició dels aprenentatges acadèmics. El programa D-TAC estudia els trastorns de la dislèxia (dificultat en la lectura i escriptura), la discalcúlia (dificultat en el càlcul) i el TDAH (dèficit d’atenció amb o sense hiperactivitat).

El programa Infadimed, neix de la idea de promocionar la
dieta mediterrània a les escoles mitjançant xerrades i tallers pràctics. El programa consisteix en una sessió mensual de 45 minuts, durant sis mesos, que diversos professionals sanitaris faran als vostres fills d’infantil i primària. Mitjançant pel·lícules, adaptades a l’edat dels alumnes, on els expliquen diversos aspectes relacionats amb els hàbits saludables. Després de la projecció, els professionals sanitaris fan un resum i els infants poden preguntar-los els dubtes que tinguin. Finalment, tots junts fan una activitat relacionada amb el tema treballat.

Aquest itinerari és la concreció d’una pauta de treball compartida que, partint de la Proposta Educativa Vedruna, una trajectòria col.lectiva de compromís social i la implicació de la nostra xarxa d’escoles, ens permetrà transitar cap a una manera de fer que garanteixi la consolidació en la creació d’hàbits de vida per a un món més just, més solidari, més sostenible.

Eduquem i creem persones crítiques, solidàries i compromeses en la nostra societat. Algunes de les accions són:
- 1 origami 1 euro: Els alumnes impliquen a tota la comunitat educativa en la realització de grues de paper, per cada origami que rebi la Fundació MGC, aquesta donarà 1 euro en benefici de La Marató de TV3 2024 (dedicada a les malalties respiratòries), la Fundació PIMEC i la Fundació Impulsa fins a un màxim de 50.000 €.
- Cap infant sense joguina: Els alumnes realitzen una venda de joguines i llibres de segona mà on hi col.labora tota la comunitat educativa. Els diners recaudats són donats a la Creu Roja abans de Nadal.
- Serveis comunitaris: El Servei Comunitari té com a finalitat l’aprenentatge de l’exercici actiu de la ciutadania per part de l’alumnat de 3r d’ESO i és l’espai on posen en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.
- Acompanyem els nostres avis!: El projecte forma part de l’optativa d’Emprenedoria. L’objectiu del servei és col.laborar fent tallers i activitats a la gent gran de la Residència Inglada Via. Treballarem valors com la solidaritat, el respecte i l’estima a persones d’edat avançada.
- Per a un món més juest fem Labdoo!: El projecte forma part de l’optativa Labdoo. L’objectiu del servei és sensibilitzar la població sobre l’impacte en el medi que generen les deixalles tecnològiques i facilitar l’accés de les noves tecnologies a escoles de països poc desenvolupats.
- Reacciona i mou-te!: El projecte forma part de l’optativa Arts escèniques. L’objectiu del projecte és el de realitzar un espectacle de dansa per recollir fons a mode d’entrada inversa, per l’Associació Llambrusca de malalts d’Alzheimer. A banda els alumnes també participen en sessions d’acompanyament com a voluntaris dins de l’associació.
- Promoció turística a xal Figarot (Seu social de Castellers de Vilafranca): El projecte, que forma part de l’Optativa Valors i Castells, té com objectiu col.laborar amb aquesta entitat vilafranquina en la promoció turística de la seva seu social. Els i les alumnes hi participaran fent tasques d’acompanyament i guiatge a les persones que visitin l’edifici algun cap de setmana o festiu.
- 4t d’ESO – Xocolatada solidària per SJDD: Els alumnes organitzen una Xocolatada Solidària per tal d’ajudar amb l’import recollit al Laboratori d’Investigació del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, el centre oncològic de l’ , especialitzat en la investigació i tractament del càncer infantil.
Des de la Fundació Vedruna Catalunya Educació es decideix l’aplicació d’un sistema de Gestió de la Qualitat basat en la norma ISO 9001:2015 com a eina per a estructurar, sistematizar i millorar contínuament tant les relacions amb les nostres escoles, com amb tota la comunitat educativa (tant famílies i alumnes, com el nostre personal.

El Projecte DUNA s’adreça als infants de segon cicle d’Educació Infantil (3-6 anys) i neix amb la voluntat de treballar els valors i les emocions a l’escola. Una educació en valors que és a la base d’una convivència veritablement humana, alhora que coherent amb el nostre model educatiu.

El Batxillerat Dual (Dual Diploma en anglès) és un programa d’estudis creat per Academica Corporation que ofereix la possibilitat d’obtenir dues titulacions alhora: el batxillerat del país d’origen de l’alumne, de manera presencial, i l’American High School Diploma, en modalitat online. Aquest programa es desenvolupa 100% en anglès i es pot començar a 2n, 3r o 4t d’ESO. És l’equivalent a una activitat extraescolar que comporta una dedicació entre 3 i 5 hores setmanals, depenent del nivell d’anglès inicial i del curs escolar en què es comenci. Quan acaba l’escolarització al nostre centre, l’alumnat pot continuar fent el programa Dual vinculat a Vedruna Immaculada BCN o al centre on continuï els seus estudis. És una bona oportunitat per assolir un alt nivell competencial en llengua anglesa, augmentar el grau d’autonomia i la iniciativa en l’aprenentatge i obtenir una titulació que els pot obrir portes en situacions futures.
